Kunstenaars

Anthonie Sas

Anthonie Sas (NL 1940), geboren in Leeuwarden als Anthonie van der Veen, woont en werkt in Bergen NH.

Als grafisch kunstenaar onder de naam Anton van der Veen kreeg hij in 1976 een Arts Council Award of Great Britain en in 1977 een Special Edition Purchase Award, World Print Competition, San Francisco, USA.

De later ontstane geheimzinnige, hermetische monochromen, alle met de titel Hekate I, II of III, zonder bepaalde onder-, boven- of zijkant en ook de Z.t.-tekeningen hebben als grondslag een basische rechthoekige vorm, waarvan de verborgen imaginaire kernlijn figureert voor het afwezige, terwijl de verf als kleur verdwijnt in het gemoduleerde licht binnen een proces van perceptuele reciprociteit, dat zo, met absorptie en reflectie als inzet, “de lijn als de stem van het licht laat horen” aan de beschouwer.

Hij exposeerde in o.a. Bergen-NH, Egmond, Amsterdam, Amersfoort, Brugge, Oberhausen, Düsseldorf, Colombier, Baden-Baden, Assenede, Turijn, Karlsruhe etc.

Oktober 2016 zijn 7 gedichten en een korte biografie van Anthonie Sas verschenen in het online poëzie tijdschrift Modern Poets Magazine in New York City.

Aan de ‘Hommage aan Mondriaan’ nam hij deel met een kruk.