EXPO #72
Roland de Jong Orlando
“Ritmische Constructies”

11-09-2021 - 24-10-2021

 

Op zondag 26-9, 03-10, 10-10, 17-10, 24-10 is de galerie van 13.00-18.00 geopend en is Roland de Jong Orlando de gastheer

 

Roland de Jong Orlando (Schijndel, 1961)

In zijn werk toont Roland de Jong Orlando zijn fascinatie met systemen, patronen, regels en het creatieve gebied tussen wiskunde en esthetiek. Ritme, harmonie, symmetrie, opbouw en ontwikkeling binnen het geheel van de sculptuur zijn daarbij belangrijke aspecten voor hem.


​Fragments - 2020 - Cortenstaal Doorsnede -
146 cm, diepte 17 cm

De geometrisch-abstracte sculpturen die hij maakt zijn samengesteld uit modules, die hij volgens een bepaald plan produceert, bijv. door het systematisch veranderen van de zaaghoek. Bij het rangschikken van die modules maakt hij soms gebruik van getallenreeksen (zoals Fibonacci), maar ook spelenderwijs doet hij onderzoek naar mogelijke combinaties, waardoor er verrassende, nieuwe vormen ontstaan.
De synergie tussen licht en beeld zorgt voor kleurschakeringen in het materiaal, waardoor de ruimtelijkheid benadrukt wordt: het licht toont het beeld, het beeld toont het licht.


Fibonacci Swing

Roland de Jong Orlando heeft solo-exposities gehad in Nederland, Frankrijk, Slowakije, Hongarije en Italië.
Daarnaast heeft hij deelgenomen aan internationale groepsexposities (vooral betreffende Concrete Kunst) in bijna alle Europese landen, alsmede in de USA, Mexico, USSR, Wit-Rusland en Egypte (‘special guest’ Biënnale 2006).
Monumentale beeldhouwwerken van zijn hand staan in de openbare ruimte in Elblag (Polen), Chiesa in Valmalenco (Italië), Herera (Costa Rica), San Luis Potosí (Mexico), Comitán (Mexico), Oudon (Frankrijk) en verschillende steden in Nederland (Petten, Zevenaar, Meppel, Heemskerk, Krimpen aan den IJssel, Heerhugowaard en De Keukenhof in Lisse).