EXPO #74
Anthonie Sas

29-01-2022 - 28-02-2022

Anthonie Sas exposeert van 29 januari tot 28 februari weer in Galerie Conny van Kasteel, Noorderstraat 4 in Egmond aan Zee. Het is een solo-expositie met enkele tekeningen en zijn monochrome schilderijen. De tekeningen zijn uit de serie H, waarbij de H staat voor Hahnemühle-papier, zijn schilderijen komen uit de serie Inversie, Hekate I, II en III.
Werk uit de Inversieserie heeft altijd dezelfde afmeting, nl 75x100 en zijn in acryltempera met de vingers geschilderd op papier en daarna op katoen gelijmd.
Werken uit de serie Hekate III zijn oliepastels op papier, werken uit Hekate I en II zijn olieverf op linnen. De werken uit de Hekate-serie zijn rechthoekig en kennen geen boven-, onder- of zijkant. Bij de presentatie zijn er derhalve drie afwezige standen die inherent aanwezig zijn en dus tegelijk gerepresenteerd worden. Anders opgehangen maakt dat een andere afwezigheid aanwezig. Voor die wederzijdse afhankelijkheid tussen werk en kijker muntte Anthonie de term “perceptuele reciprociteit”, waarin ook de absorptie en reflectie van het licht hun natuurlijke rol spelen.
Hij plaatst zich daarmee in een traditie van nu een eeuw oud: net als Malevich’ ‘suprematische’ monochromen reflecteert Anthonies werk alle licht dat niet geabsorbeerd wordt. Bij zwart is dat alles. En de kijker moet het ermee doen!
Zijn werk laat daarmee op mystieke wijze ook het afwezige aanwezig zijn, van de oude historie tot de oneindigheid van het oppervlak in de uitsnede van de gekozen rechthoek.
Ook in de galerie is verkrijgbaar zijn Engels/Nederlandstalige ‘biografie’ onder de titel “Project a, werken op papier”. Behalve afbeeldingen van jeugdtekeningen t/m de minimalistische werken, zijn in dit boek dagboekfragmenten te lezen, enkele gedichten, een foto van Anthonie in discussie met Joseph Beuys en beschouwingen van derden over Anthonies werk. Het typografisch gedicht ‘Alles’ daaruit hangt als poster in de galerie.

Galerie Conny van Kasteel is op afspraak te bezoeken.
Tel. 0622546602 of info@galerieconnyvankasteel.eu
De galerie volgt de Coronaregels.