EXPO #75
Vrouwen in de Kunst 2.0

05-03-2022 - 10-04-2022

 

 

De expositie Vrouwen in de Kunst 2.0 wordt voor de tweede keer samengesteld door gastcurator Karin van Bodegom. Zij nodigde vijf vrouwen uit die werken in de traditie van de galerie. In het werk van deze kunstenaars gaat het steeds om het samenspel tussen compositie, vorm, lijn, kleur en materiaal. Dit met gebruik van verschillende technieken.
Het levert weer een verrassende combinatie op. De expositie is te zien van 5 maart t/m 10 april 2022 op zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00.

De opening van de expositie is op zondag 6 maart van 15.00 – 17.00

Op dinsdag 8 maart a.s, Internationale Vrouwendag, organiseert Karin i.s.m. galerie Conny van Kasteel van 15.00 – 17.00 uur een online meeting met diverse kunstenaars om te praten over de positie van de vrouw in de kunst.
U kunt zich opgeven via de galerie op info@galerieconnyvankasteel.eu.
Geeft u daarbij het e-mailadres op waarop u de link wilt ontvangen.


Karin van Bodegom:

Karin van Bodegom - Abstract Illusions IX - Collage 20 x 30cm 2022


Volgde haar teken- en schilderopleiding in Utrecht en Amsterdam en studeerde daarnaast Nederlands en kunstgeschiedenis. Ze maakt o.a. schilderijen en collages.
Tevens is ze als organisator/curator actief in Noord-Holland.
In haar werk gaat het vooral om compositie, ritme, herhaling, structuur en textuur, meer dan om een realistische weergave. In haar abstracte werk zoekt ze naar harmonie in beweging en rust. Herhaling van monochromiciteit in (kleine) elementen roepen een bezinning op.

 

Nelleke Bosland:

Nelleke Bosland  - tapetekening - 

Met plakband en video verandert Nelleke Bosland bestaande architectuur in vervreemdende werelden. Helder gekleurde lijnen en schaduwen dansen en buitelen ritmisch door elkaar, spiegelende vlakken zorgen voor een verwarrende herhaling. De locatie vervlecht zich met het beeld; de tape zorgt voor onverwachte ruimtelijke verbindingen en smeedt tegelijk alles tot één geheel

 

Anneke Helder:

Anneke Helder “Zomer” Acryl op doek Afm. 60x60 cm

Mijn schilderijen worden doorgaans gerealiseerd op doek. Beelden worden gereduceerd tot sterk geabstraheerde en “eenvoudige” vormen en tekens. De sobere toepassing van kleur in mijn schilderijen is bovendien kenmerkend en versterkt slechts de ogenschijnlijke eenvoud.
Ik beoefen in mijn werk de kunst van het weglaten om vervolgens de essentie bloot te leggen. De kunst van het weglaten is ook vormen benutten, kijken met een analistenoog. Het werk krijgt daardoor een monumentaal karakter. Een detail of een suggestie daarvan, wordt op minimale wijze geregistreerd. De vormentaal, het lijnenspel van licht en donker, subtiel aangevuld met kleur, echter steeds ter ondersteuning van de compositie.

 

Nelleke Hulsen:

Nelleke Hulsen - 'zonder titel' – 25x25cm

Ik denk en werk in het gebied voorbij taal, voorbij woorden. Orde scheppen, het overbodige weglaten, esthetiek en planning zijn belangrijke elementen in mijn werk.
De werken zijn geweven in een dubbelweefsel, d.w.z. een weefsel waarbij meerdere lagen tegelijkertijd worden geweven. Deze lagen kruisen elkaar en zijn met elkaar verbonden; zo ontstaan er vormen en wisselingen in de lagen. Vervolgens worden de lagen ingesneden; deze insnijdingen geven het werk meer ruimtelijkheid en bovendien ook kan zo de volgende laag in het ontwerp meedoen.

 

Gerda Kruimer:

Gerda Kruimer -"Punatic #52" - 20x24cm, 2021

Toont werk uit haar 3D Soft Grids serie. De werken zijn een poging om een ‘niet- hiërarchische’ ruimte te creëren door middel van een identiek raster.
Ook is werk te zien uit de PUNATICS serie. De titel van deze werken is een verwijzing naar een stukje abstracte wereld in het midden van de Stille Oceaan waar mensen kleine huizen bouwen op recent ontstane zwarte lavavlaktes. Deze werken zijn variaties op een type, teruggebracht tot de essentie. Uiteindelijk verwijzen de kunstwerken naar niets anders dan naar zichzelf. 

 

Talitha Schiffer:

Talitha Schiffer            - photo: Irene Kievit

In het werk van Talitha Schiffer komen architectuur en kunst samen in bijzonder verfijnd gietwerk en houten objecten. De  verhalende kracht van ruimte, het eigenzinnige gebruik van materiaal en de zoektocht naar het samengaan van tegenstellingen vormen de basis van haar vormgeving. Het gietwerk, waar positieve en negatieve ruimte elkaar uitwisselen, en het interactieve Parts concept in hout, die in zichzelf een eindeloze reeks beelden draagt, houden meer verband met elkaar dan het oog doet vermoeden.