EXPO #76
DE KRACHT VAN HET MINIMALE

15-04-2022 - 22-05-2022

 

 

 

Wim Borst en Erik Oldenhof


Wim Borst (1946) is minimalistisch keramist pur sang die in abstract geometrische vormen, kubus, cylinder en kegel, zijn werken realiseert. Binnen die beperkingen vindt hij de vrijheid volumes te stapelen, te kantelen te schakelen wel of niet met uitsnijdingen. Door deze herhaling en de textuur van het oppervlak ontstaan complexe vormen waarbij ook door insnijdingen iets van de verborgen binnenruimte zichtbaar lijkt te worden. Na 2016, na een verblijf als artist in residence in China ontwikkelt zijn facinatie voor porselein zich verder. Gegoten kubussen met lijncomposities en/of plexiglas verbindingen zijn het bewonderingswaardige resultaat.
Zijn werk bevindt zich in tal van particuliere selecties en in musea, zoals Boymans, Boston Museum of fine arts, het Frans Hals, het Stedelijk Schiedam en in keramiekmusea in Frechen (D), in Vallauris (F) en Leeuwarden

 

Erik Oldenhof (1951) studeerde aanvankelijk bouwkunde in Nijmegen. Daarna Grafiek aan de Rietveldacademie en schilderen aan de Rijksacademie voor beeldende kunst (A’dam). In zijn vroege werk neigt hij al naar abstractie. Vanaf de 80’er jaren gaat hij over tot een radicale vermindering van de beeldtaal. Ritmische herhalingen met het behoud van de penseelstreek in de veelal witte verfhuid zorgt voor een licht-schaduw-werking die een verstilling oproept en tot concentratie dwingt.
Zijn werk bevindt zich in tal van collecties, o.a. van het Rijksmuseum Amsterdam, het Centraal Museum, Utrecht en diverse gemeentes.
Exposities waren er in A’dam, Alkmaar, Apeldoorn Utrecht, Amersfoort, Leerdam, Middelburg, Bonn, Hamburg, Keulen, Strasbourg, Knokke, Kopenhagen, etc.