EXPO #81
Vrouwen in de Kunst 3.0

04-03-2023 - 10-04-2023

De expositie Vrouwen in de Kunst 3.0 wordt voor de derde keer samengesteld door gastcurator Karin van Bodegom. Zij nodigde vijf vrouwen uit die werken in de traditie van de galerie. In het werk van deze kunstenaars gaat het steeds om het samenspel tussen compositie, vorm, lijn, kleur en materiaal. Dit met gebruik van verschillende technieken. 

Het levert weer een verrassende combinatie op. De expositie is te zien van 4 maart t/m 10 april 2023 op zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00.

De opening van de expositie is op zondag 4 maart van 15.00 – 17.00

Woensdag 8 maart Internationale Vrouwendag: rondleiding in de galerie van 15.00-17.00u, de kunstenaars vertellen over hun werk

Kunstenaars:

Karin van Bodegom
Suzanne Hartmans
Manja Hazenberg
Tineke Porck
Gerda Schimmel
Ada van Wonderen

 

Karin van Bodegom:

Volgde haar teken- en schilderopleiding in Utrecht en Amsterdam en studeerde daarnaast Nederlands en kunstgeschiedenis. Ze maakt o.a. schilderijen en collages.
Tevens is ze als organisator/curator actief in Noord-Holland.
In haar werk gaat het vooral om compositie, ritme, herhaling, structuur en textuur, meer dan om een realistische weergave. In haar abstracte werk zoekt ze naar harmonie in beweging en rust. Herhaling van monochromiciteit in (kleine) elementen roepen een bezinning op.

 

Suzanne Hartmans:

"Cadans I" - 2023 - reliëf (papier, gouache) - 70 x 70 cm.

In mijn werk staat het spel met de waarneming en de optische illusie centraal. In mijn grafisch werk is daarbij de blinddruktechniek de basis. De herhaling van de preeg in het witte etspapier en de later aangebrachte collage in een nieuw ritme vormen samen een ingetogen spel van licht en beweging. Ook mijn reliëfs ontstaan vanuit het grafisch denken. Hier krijgt de optische illusie een driedimensionale betekenis. De kijker ontdekt steeds nieuwe wegen in het werk en wordt uitgenodigd om actief te kijken. Door het subtiele spel van natuurlijke licht-invloeden en het wisselende standpunt van de toeschouwer verandert het werk voortdurend. Vlakken verschijnen en verdwijnen. Kleurreflecties lichten op en doven weer uit. Een ruimte wordt gedefinieerd en weer los gelaten. Dit oneindige spel van licht en beweging blijft mij fascineren.

 

 

Manja Hazenberg:

“Pilaster”, hoekobject
Gesoldeerd zink , bladgoud, 3 elementen van 13 x 13 x 13 cm.

 

De werken die ik maak zijn geometrisch abstract. De afmetingen van de objecten zijn gebaseerd op de getallenreeks van Fibonacci. Het is een ritmisch spel van verhoudingen en van vorm en restvorm. Ook de schaduwen spelen daarin een rol.
Het zijn wandobjecten. Sommige zijn gemaakt om in een hoek van een ruimte te hangen.
De objecten zijn gemaakt van zink en bestaan uit uitgezaagde delen die zijn gesoldeerd. Omdat de objecten hol zijn, zijn ze licht van gewicht.
Ik wil de expressieve kracht van het materiaal tot uitdrukking laten komen.
Het oppervlak is soms onbewerkt, soms geëtst of bewerkt met zuren, waardoor contrasten ontstaan in kleur en textuur. Ook zijn, met hetzelfde doel, delen van de vorm bedekt met bladgoud.

 

 

Tineke Porck:

"Shifts" 75-2021, circa hoog 97cm x breed 89 cm

Over het werk van Tineke Porck: “Smalle lijnen, iets korter dan de zijden van de vierkanten, verbinden de vlakken tot een levendige structuur. Tineke Porck maakt hiermee ruimte in haar composities, die zowel schilderijen zijn als constructies. De verrassende openingen die tijdens het werkproces ontstaan zijn even belangrijk als de dichte delen, die met gevoelige verfstreken geschilderd zijn in stralend wit met geel, mat zwart met helderblauw of dieprood. Ritmisch verschuiven horizontalen en verticalen voor het oog, omhoog en omlaag, open en dicht, muzikaal en luchtig als een goed gedicht.” (tekst: B. Speulman)

 

 

Gerda Schimmel:

"Noorderzon VII" - 2021 - 83 x 18cm - organza geregen.

De verschijningsvormen en eigenschappen van textiele materialen zijn beginpunten van Schimmels werk. Zij maakt overwegend ruimtelijk werk. Het ritme van rijgen, naaien en/of aansnoeren bepaalt de vorm. Zij weet bijzondere constructies te maken die zich niet meteen prijsgeven, maar afhankelijk van lichtval of kijkpunt komen de losse onderdelen tevoorschijn.
Gerda Schimmel haar werk was o.a. te zien in New York, in Kyoto, Japan, de Salon des Beaux Arts in Parijs, de World Textile Art biënnale in Madrid, in Venetië en diverse plaatsen in Nederland. Met Annelies Horden vormt zij het kunstenaarsduo Horden & Schimmel.

 

 

Ada van Wonderen:

"OP DE TENEN" - Belgisch hardsteen - 25 x 31 x 26 cm.
 

“NIET VAN STEEN”

Beeldhouwen in steen
gaat over houwen in steen
en kijken.
En nog meer houwen en nog meer kijken
en uitkijken naar dat moment.
Het moment dat de steen mij raakt
en het kijken
voelt als een dialoog.


Mijn beelden van steen, met hun geometrische vormentaal, verwijzen alleen naar zichzelf.
Ze zijn in hun abstractie zó autonoom dat het lijkt dat ze zelf hebben besloten te gaan staan, liggen of zitten.