EXPO #83
Van Bodegom
Klaver
Van Kollenburg

04-06-2023 - 16-07-2023

Openingstijden zaterdag en zondag van 13.00-17.00

Overige dagen op afspraak

 

Nu eens een keer kunstenaars uit de buurt. Karin van Bodegom en Annemiek van Kollenburg hebben al eens eerder in onze galerie geëxposeerd in het kader van ‘Vrouwen in de kunst’. Frits Klaver is voor het eerst bij ons.

Alle drie de kunstenaars produceren abstracte werken, waarvan het vanzelfsprekende kenmerk is dat ze geen sluitende interpretatie toelaten: dat is aan de beleving van de toeschouwer.

Annemiek bouwt haar objecten van platen klei waarbij ze zich laat inspireren door de architectuur van ‘het grote gebaar’: geometrisch dus met de minimalistische essentie van de vorm in de ruimte, waarin licht en schaduw hun rol kunnen spelen.

Het werk van Karin en Frits is meer organisch.

Frits bouwt zijn schilderijen in een proces van toeval en bewuste keuze: het aanbrengen van een ondergrond -in gemengde techniek- die weggeschilderd wordt en door bijschuren soms weer vaag doorschijnt.

Karin komt deze keer met linosneden en tekeningen. Net als in haar ander werk zoekt ze ook daarin naar harmonie in beweging en rust. Een samenhang van ritme en herhaling is het uitgangspunt en resultaat.

 

 

Karin van Bodegom:


"Transversal I-uitsnede"

 

Volgde haar teken- en schilderopleiding in Utrecht en Amsterdam en studeerde daarnaast Nederlands en kunstgeschiedenis. Ze maakt o.a. schilderijen en collages.

Tevens is ze als organisator/curator actief in Noord-Holland. 

In haar werk gaat het vooral om compositie, ritme, herhaling, structuur en textuur, meer dan om een realistische weergave. In haar abstracte werk zoekt ze naar harmonie in beweging en rust. Herhaling van monochromiciteit in (kleine) elementen roepen een bezinning op.

 

 

Frits Klaver:


'To catch a glimpse of you' - 2023 - mixed media on paper - 85X60cm.

 

De schilderijen van Frits Klaver (Velsen, 1964) zijn bouwsels van zijn ervaringen als schilder en mens. Deze ervaringen worden in zijn werk samengevoegd en gecomprimeerd. Ze vertellen het verhaal van het schilderproces zelf, waarin toeval en bewuste keuzes een essentieel duo vormen.

In het werk worden de ondergronden opgebracht in gemengde techniek, met acrylverf, spuitverf en houtskool en daarna weer weggeschilderd of –geschuurd. Soms schemeren deze ondergronden hierna nog door een kleur heen, soms verworden zij slechts tot een niet zichtbare onderlaag, maar altijd zijn zij essentieel voor het proces. Dit alles met een ingetogen vormentaal en gereduceerd kleurenpalet.

In verschijning is het werk simpel, maar het werkproces is tijdrovend en inspannend, in feite bijna a-dynamisch. Hoewel de schilderijen allerlei associaties oproepen, blijft het beeld zich aan een sluitende interpretatie onttrekken. De illusie is meer waard dan de schijn van de werkelijkheid.

Frits Klaver is woonachtig in Heemskerk, alwaar hij ook zijn atelier heeft.

 

 

Annemiek van Kollenburg:


PART XX

 

Mijn inspiratiebron is de architectuur. Wat mij inspireert is het “grote gebaar” van bouwwerken.

Ik bouw met platen klei. Mijn beelden zijn geometrisch van vorm. De letterlijke verwijzing naar de architectuur.

Vorm in de ruimte, schaduw versus licht.

Wat ik zoek is soberheid, verstild. Constructief en minimalistisch.

Het wezenlijke, het strikt noodzakelijke wordt weergegeven.

Het accent ligt op de mathematische verhoudingen van de vlakken ten opzichte van elkaar. De beelden gaan over vorm, geometrie en licht.