EXPO #84
Jac Bisschops
Mauro Staccioli

22-07-2023 - 03-09-2023

In galerie Conny van Kasteel in Egmond aan Zee is van 22 juli t/m 3 september expositie 84 te zien. De kunstenaars zijn Jac Bisschops en Mauro Staccioli. In 2002 hebben zij ook samen geëxposeerd.

Jac Bisschops (1952).
Eenvoud, verstilling en transcendentie vormen de kern van zijn werk.
De schilderijen kenmerken zich door een heldere compositie in subtiele kleuren en ontvouwen zich als fijn gestemde klanken in de ruimte.
In zijn schilders-oeuvre van 40 jaar, bouwt hij verder op het gedachtegoed van o.a. Piero della Francesca, Piet Mondriaan, Ives Klein en Andrei Tarkovski. Tevens laat hij zich inspireren door klassieke en hedendaagse religieuze muziek.
Zijn levensbeschouwing is georiënteerd op de filosofie van de Tao Te Ching.
Jac Bisschops volgde zijn kunstopleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten te Maastricht, 1974 – 1979.
Kunstwerken van hem zijn opgenomen in diverse collecties o.a. : Stedelijk Museum Amsterdam, het Mondriaanhuis Amersfoort, Museum Ritter Waldenbuch Duitsland, Espoo Art Museum Espoo Finland, ABN-AMRO, KPMG, DSM, SABIC, Ymere en Loyens & Loeff.
Naast autonome kunstwerken heeft Jac Bisschops diverse kunstopdrachten uitgevoerd voor o.m. Rijksgebouwendienst, gemeente Amsterdam, gemeente Leiden en particuliere bedrijven.
In 2010 heeft hij in opdracht van de Sint-Salvatorskathedraal te Brugge een nieuwe kruisweg gerealiseerd. Deze ‘Kruisweg van de Verstilling’ is permanent in de kathedraal te bezichtigen.
In 2014 realiseerde Jac Bisschops, in opdracht van het AZ Maria Middelares Ziekenhuis te Gent een Kapel in het nieuwe ziekenhuis.
Zie: www.jacbisschops.nl

 

Mauro Staccioli (1937 – 2018) woonde en werkte in Milaan. Staccioli volgde tot 1954 een kunstopleiding aan het Instituto Statale d'Art. Hij was docent aan instituten in Cagliari en Lodi. In 1968 volgde zijn benoeming aan de Accademia di belle Arti di Brera in Milaan.

Sinds eind zeventiger jaren was hij werkzaam als omgevingskunstenaar met land art en site specific projecten. Zijn werken zijn vooral geometrisch-abstract: de cirkel, het vierkant, de driehoek. Hij noemt zijn werken Sculpture-Interventions.

Zijn beelden van cortenstaal of beton en staal vormen door hun enormiteit een geweldig contrast met de natuurlijke omgeving –vlaktes, Bergen en bossen- of bebouwde omgeving –zelfs ín gebouwen- , die erdoor omvangen wordt, of doorsneden. Ze zijn te zien (geweest) in Volterra, Venetië, Köln, Andorra, Santa Monica (USA), Taoyan(Taywan), Rome, Brussel, München(gladbach), Vorst, etc. etc. In tal van galeries zijn ontwerpen aanwezig, ook in Egmond.

Hij nam in 1976 en 1978 (met zijn werk Muro- een vierkant in cement uitgevoerd) namens Italië deel aan de Biënnale van Venetië. Staccioli werd uitgenodigd voor Köln Skulptur 2 (2000/2001), 3 (2001/2003), 4 (2007/2009) en 5 (2009/2011) in Skulpturenpark Köln in Keulen. Werken van Staccioli bevinden zich in musea, beeldenparken en in de openbare ruimte in vele steden in Europa en de Verenigde Staten, maar vooral in België (Brussels Hoofdstedelijk Gewest) en in Italië (onder andere Vent'anni prima (1988) in het Centro per l'arte contemporanea Luigi Pecci in Prato).

De expositie is tijdens uw wandeling door de Noorderstraat uitstekend van buitenaf te bezien. Wilt u naar binnen, bel dan 06-22546602 . (We kunnen er mogelijk in 5 minuten zijn.)