EXPO #86
rooose
Rity Jansen Heijtmajer

28-10-2023 - 10-12-2023

Rity Jansen Heijtmajer en rooose

De laatste expositie in de fysieke galerie Conny van Kasteel in de Noorderstraat in Egmond aan Zee. Het pand wordt verkocht. De Stichting Galerie Conny van Kasteel zal, ook omdat ze nog werken onder haar beheer heeft, anderszins actief blijven.
Nu dus Rity Jansen Heijtmajer en rooose: Beide kunstenaars werken met abstract geometrische vormen. Rity op het doek en rooose in de ruimte. Ze exposeerden elk eerder in de galerie. Nu verzorgen zij samen deze slotexpositie.
Riti Jansen Heijtmajer zegt over haar werk dat de “concrete kunst (…) de mogelijkheid biedt om de werkelijkheid op afstand vanuit een ander perspectief te bekijken, waar licht en tijd een belangrijke rol spelen. Het vierkant, de cirkel, de ellips en andere geometrische vormen veroorzaken een verbeeldingskracht die in wezen bevrijdt. Dit verschaft ook ruimte tot reflectie en een gelijkwaardig omgaan met vorm en inhoud.” Ze streeft “naar een totale ordening op het canvas” om “intens in kleur” haar gevoelens tot uitdrukking te brengen.
Voor haar is schilderen ook “synoniem met denken.”
Het is het ‘omdenken’ van intuitie in de creatieve overbrugging naar de abstracte concrete vormen. Ze realiseert daarmee ook voor de waarnemer die bevrijdende afstand.

ROOOSE noemt zijn intuitie een “database vol gedachten” waaruit vormen in de ruimte ontstaan. Ruimte die geen beperkingen kent. De werkelijkheid van het materiaal dat aangeleverd wordt door de industrie doet dat wel: elementen -“rond, plat, rechthoekig, rechtlijnig of geforceerd in profiel gewalst”- geven “de elementaire aanzetten” voor zijn verbeelding. Hij zegt voorts dat “zo de industrie (…) [hem] een geometrisch concept” biedt. Ruimtelijk ritmisch uitgezuiverde verhoudingen in vlakken en lijnen met contrasten vormen het individueel karakter van elk object, soms in schijn verwijzend naar een gebruiksobject. Detaillering en vormoplossingen moeten “de kijker verleiden tot deelname aan een dynamisch waarnemingsproces.” Daarmee verrast rooose met zijn objecten de kijker en zet deze ook op bevrijdende afstand.